středa 15. dubna 2015

Křest Pekelné šlehy, osmého dílu Kladiva na čaroděje

Minulý pátek jsem se zúčastnila Křtu osmého dílu Kladiva na čaroděje, který byl spojený s autogramiádou většiny autorů série. Dnes vám přináším malou reportáž.


Blížila se 18. hodina a já se opět blížila do knihkupectví Fantasya na křest Pekelné šlehy Martina D. Antonína (není to tak dlouho, co se tu křtil Démon z East Endu Petry Slovákové - reportáž tady). Na nové Kladivo jsem se hodně těšila, ostatně jako na každý díl, ale na tenhle obzvlášť a to hned ze dvou důvodů. Jednak to byla už skoro věčnost, co vyšlo Kladivo naposledy, a já už měla absťák (tím samozřejmě nezazlívám vůbec nic autorovi ani nakladateli, napsat knihu není lehké, natož do stanoveného termínu, a určitě je lepší si počkat a mít skvělou knihu), a jednak mě naprosto dostala anotace, která skvěle vystihuje celou sérii. A že se to čekání vyplatilo, právě jsem v polovině knihy a neskutečně mě baví.

Jak už jsem psala v minulé reportáži, tak knihkupectví Fantasya je sice maličké, ale moc útulné a snad každý musí zatoužit po tom, mít takové prohýbající se police plné skvělých knih doma. Aspoň já bych se tam hned nastěhovala. Jelikož přišlo celkem dost lidí, tak se za chvíli nedalo moc hnout, ani dýchat, obzvlášť když venku začínalo být už teplo, ale to už k tomu holt patří. Tak jsem si koupila Pekelnou šlehu a čekala střídavě vevnitř a venku, až všechno začne. Byla zde opět spousta zajímavých lidí a autorů - od nakladatele přes autory série a autory-návštěvníky (Štěpán Kopřiva, Františka Vrbenská) po kmotra Pekelné šlehy, kterým byl Jiří W. Procházka. A kdo se už někdy s Jiřím Procházkou setkal tak ví, že kde je on, tam je také hodně veselo (a poněkud hlučno). Takže o zábavu opravdu nebylo nouze už předtím, než křest vůbec začal (kdy se lidé oháněli obřím kladivem a podobně).

Protože nešlo jen o křest nejnovějšího dílu, ale také o velkou autogramiádu autorů série, proběhla i zajímavá diskuze se zakladatelem série Jiřím Pavlovským a všemi dosavadními autory - Ondřejem S. Nečasem, Jakubem Maříkem a Dušan D. Fabian se dostavil jen virtuálně přes skype, což mi bylo líto, protože už od Světa knihy se snažím ulovit autogram a stále se nedaří. Dozvěděli jsme se, jak to bude se sérií dál a byli nám představeni dva noví autoři. První série Kladiva tak bude mít 13 dílů a tím by se měla uzavřít hlavní dějová linka, ale Kladivo bude samozřejme pokračovat dál v další sérii. No stejně jako je to v seriálech, ale bližší informace zatím nejsou.

Poté následoval samotný křest, kdy Pekelná šleha dostala pár pekelných zásahů obřím kladivem jak od jejího kmotra, tak od svého autora, což je vskutku originální způsob křtu (otázka jestli míň destrukční než polívání). Nicméně mě nepřestane bavit, když na křtech nemají připravenou knihu a půjčují si jí od nic netušícího majitele :D Ale ve výsledku si myslím že může být majitel knihy rád, protože kdo má doma opravdu tu knihu, která byla slavnostně pokřtěna?

Po křtu následovala samozřejmě autogramiáda, kdy jsem si nechala podepsat ještě dva díly od Ondřeje Nečase (od ostatních autorů už knihy podepsané mám) a samozřejmě i od Martina D. Antonína.

Měla jsem krásný autogram, s věnováním a namalovaným pavoučkem, s přáním pekelně krásného života. Ano, měla. Koho by totiž napadlo, že si koupí zrovna na křtu knihy vadný výtisk? Na knihu jsem se tak dlouho těšila a s takovou chutí jsem se doma pustila do čtení, ale po pár stránkách se najednou dívám na prázdný list... Listuji dál a semtam prázdné stránky a dvojstránky. Strašné zklamání že nemohu číst. Určitě chápe každý, kdo se na nějakou knihu někdy těšil, je to jako by mu někdo vytrhal deset stránek...Knihu nebyl problém vyměnit, ale přišla jsem o autogram a hlavně jsem měla zkažený celý víkend, kdy jsem nemohla číst. Dnes večer jdu na další setkání s autory, kde by měl Martin D. Antonín být, takže doufám že knihu zase podepsanou mít budu, ale už to nebude ze křtu...No holt jsem poučená, dosud se mi to nestalo, tak mě nenapadlo knížky kontrolovat i uvnitř, ale je to moje hloupost :)

Jinak byla celá akce velmi vydařená, tentokrát jsem si i měla s kým popovídat, takže super. Na to, abych se přesunula na after party do nedaleké restaurace ale ani tentokrát nedošlo. Holt snad za pár let :D Kdo nebyl, má čeho litovat, ale může si to vynahradit na Světě knihy. Ale samozřejmě důležitá je kniha (a celá série) a ta je skvělá. Takže neváhejte a čtěte Kladivo, nebudete litovat :)

Sama jsem nefotila, takže dávám odkaz na fotogalerii na facebooku, ať vidíte, jak to tam vypadalo :)

Anotace Pekelné šlehy
Když se dáma vašeho srdce ocitne v nesnázích, uděláte pro její záchranu cokoliv. Riskujete život, sjezdíte světa kraj, spřáhnete se s ďáblem – a když zoufalství dostoupí vrcholu, přeleze přes něj a ještě si pořádně povyskočí, najmete si tým Felixe Jonáše. Je to banda magorů, to jistě – ale kdo jiný vám uvěří a pustí se do hledání dívky nakažené experimentálním
magickým retrovirem? Jistě ji najdou. Možná i zachrání. A když budete mít štěstí, vaše milovaná vám tu záchranu jednou odpustí.
Naděje přece umírá poslední... a kdyby něco, Walter ji odborně oživí.
 No řeknětě, není ta anotace skvělá? A kdo nějaký díl Kladiva už četl tak ví, jak vystihuje bláznivost hlavních postav série. 

A co vy, čtete Kladivo? Líbí se vám reportáž? Těším se na každý komentář :)

4 komentáře:

  1. Vypadá to na super akci, já se moc těším na Svět knihy, kde chceme taky ulovit pár autogramů. :-) Zatím jsem četla jen dva díly, ale taky se mi série líbí a těším se co bude dál. Pěkný report!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Na Svět knihy se taky těším, třeba se tam potkáme :) A určitě se máš na co těšit, na první díl sice nostalgicky vzpomínám, ale nejvíc se mi líbily až pozdější díly, třeba Výtah do Pekla.

      Vymazat
  2. Vypadá to na super akci! :3 Tuhle sérii si chci přečíst už strašně dlouho, tak jsem zvědavá, kdy se k ní dostanu. Všichni jí hrozně vychvalují! Mimochodem, nejdeš čirou náhodou i na křest Pragocalypsy? Ta by měla být taky v knihkupectví Fantasya, akorát až za měsíc. (^-^)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky že to byla super akce :) Na tenhle křest se nechystám, vůbec nic mi to neříká, ale věřím že to tam bude taky super, užij si to :)

      Vymazat

Každý komentář mě moc potěší a ráda na něj odpovím :)