čtvrtek 12. února 2015

Jaký byl Pragoffest 2015?

Ve dnech 29. 1. - 1.2. se v Modré škole na Hájích v Praze konalo další setkání fanoušků fantastiky. A já tam samozřejmě nesměla chybět.

Legendární kostýmy My little pony
Protože mnoho z vás možná neví, co o vůbec jde, tak se vám to pokusím ve zkratce představit. Pragoffest a Festival fantazie jsou cony, kde se setkávají fanoušci scifi a fantasy. Všichni rádi čtou, dívají se na filmy a seriály, hrajou videohry a deskovky. Na conech se potom konají přednášky a diskuze na všechna tato témata a nejrůznější soutěže. To ale není všechno, můžete si jít zahrát mnoho videoher, počítačových her a spoustu deskovek, které si tam můžete i koupit se slevou, nebo si jentak posedět v čajovně nebo u piva a probírat oblíbená témata ať už s přáteli, nebo náhodnými lidmi. Na conech jsou všichni přátelští, a když tam budete tykat člověku o 20let staršímu, tak mu to nebude vadit. A nesmíme zapomenout na kostýmy, kterými se to na conech jen hemží, což je mnohdy buď fascinující nebo zábavná podívaná. Nejvíc mě dostávají dospělí kluci, kteří jsou zažraní do My little pony a nosí kostýmy, u kterých se prostě musíte smíchy popadat za břicho.

Jaké jsou dojmy z mého třetího Pragoffestu a co se mi na něm nejvíc líbilo?

1. Potter linie - vyhrála  na plné čáře, protože jí vedou opravdu milí a skvělí lidé. Nejsem až tak zažraný fanoušek Harryho Pottera, ale trávila jsem tu nejvíc času, protože mi s nima prostě bylo dobře a byla zábava. Už na Festivalu fantazie jsem často chodila na jejich program, ale na Pragoffestu byla komornější atmosféra a bylo to celkově lepší.  Nejzajímavější byla přednáška, kde nám pustili rozhovor s ředitelem Albatrosu o tom, jak a proč začali vydávat Harryho, proč z knih od pátého dílu zmizely malované mapy, apod. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Největší sranda byla na různých soutěžích - Bingo (kde jsme vyhráli spoustu Merci čokoládek), Riskuj (kde přítel neměl šanci a dostal se slušně do mínusu), Kufr (kterého jsem se odmítala kvůli pantomimě zůčastnit a udělala jsem dobře), ale absolutně nejlepší byla Partička, kterou hráli právě vedoucí linie spolu s dalšími dvěma skvělými lidmi. Dlouho jsem se takhle nepobavila. Odteďka je to moje nejoblíbenější linie a těším se, až je všechny zase uvidím.

2. Mario Kart 8 na Wii - naprosto úžasná hra, kterou jsme si každý den prostě museli zahrát. Jiné hry na conech už snad ani nehraju. Škoda že jsme většinou hráli demo s omezeným množstvím tratí a vozidel, ale i tak to byla bezvadná zábava. Nejlepší ale je hrát tuhle hru ve 4 lidech a hrát jen proti sobě, člověk pak s ještě větší chutí hází za sebe banány nebo posílá želvičky, aby ostatní smetl. Je to úplně o něčem jiném, než hrát proti postavičkám, které ovládá počítač.

3. Cosplay - přehlídka a soutěž kostýmů, které jsem se zúčastnila vlastně povinně. Zezačátku jsem byla opravdu naštvaná, protože jsem musela odejít ze skvělé Partičky na Potterlinii, jenže jsme měli koupené lístky do tomboly a nevěděli jsme, kdy se bude losovat. Losovalo se samozřejmě až na konci, ale aspoň jsem viděla přehlídku a soutěž kostýmů, které jsem se zúčastnila vlastně poprvé. Až na pár věcí to byla zajímavá podívaná, každý soutěžící si musel připravit nějaké představení, což bylo někdy vcelku trapné, někdy docela povedené. Ostatně jako kostýmy samotné, viděla jsem jak kostým stormtroopera, který musel stát spoustu peněz a je opravdu povedený, nebo také kostým postavičky z Minecraftu, kdy měl dotyčný na hlavě krabici, sice s dobře namalovaným kostkatým obličejem, ale jinak to bylo celkem divné :D A co se týče tomboly, vyhráli jsme první cenu, která se losovala, tudíž tu nejhorší, ale radost jsme měli, protože v létě se nám vyhrát nepodařilo,a protože jsme tam neseděla zbytečně. Vyhráli jsme vesměs spoustu blbin, které moc nevyužijeme, ale i tak jsme byli rádi.

4. Zbytek programu - taky nebyl k zahození, super byla třeba soutěž Hvězdný milionář ze světa Star Wars, kde chvílemi zlobil počítač a ukazovaly se správné odpovědi, scifi kvíz, kde nějakou cenu vyhrál každý, protože cen bylo hodně a soutěžících málo, přednáška o českých fantasy autorech, pouštění speciálních videí a crossoverů s Doctorem Who, přednáška o MasterChefovi, a další...

5. Atmosféra - to, že jste obklopeni lidmi se stejnými zájmy a že na vás nikdo nekouká zvrchu je prostě super pocit.

6. Vzpomínky - před dvěma lety jsem se na Pragoffestu poprvé potkala s přítelem a tudíž celý con oslavujeme naše výročí. Díky tomu má Pragoffest takovou trošku jinou atmosféru a osobní význam.


7. Doprava a jídlo - tentokrát jsme mohli jet autem a co si budeme povídat, jet mhd v 11 hodin večer hodinu přes Prahu domů a ráno zpátky, a takhle několik dní za sebou, je docela vyčerpávající. Takhle jsme to měli v teple, bez lidí a taky o dost rychleji. Na oběd jsme chodili do nedaleké pizzerie Galaxie, která se nám opravdu líbí a dobře tam vaří, a jednou jsme zašli do číny, kde jsem si dala výbornou křupavou kachnu, takže jsem si celý víkend pochutnávala na dobrém jidle. A to k dobrým vzpomínkám také patří.

Co se mi naopak na letošním Pragoffestu nelíbilo?
1. hordy děcek, které přišly buď na linii Minecraftu nebo celé dny pařit videohry
2. žádné besedy s autory - celý pátek a možná i sobotu měli sice různí spisovatelé přednášky, ale všechno byly rady pro začínající spisovatele. Chyběly mi přednášky a besedy se spisovateli buď na nějaké téma, nebo o jejich knihách. To je jedna z věcí, které na conech mám nejraději, takže mi to opravdu chybělo. Snad jediný z conů, ze kterého jsem si neodnesla žádný autogram.

Byla to znovu skvělá akce a těším se jak na další ročník, tak na FFko v létě. Co vy, byly jste někdy na nějakém conu? Nebo byste chtěli jít?

Kdo by se chtěl podívat, jak to na takovém Pragoffestu vypadá, několik fotek najdete například zde a zde ještě víc.

Video kde uvidíte, jaké kostýmy můžete na Pragoffestu potkat.







5 komentářů:

  1. Díky za skvělý článek. :) O to více se těším na FF, protože na Potter linii bych vážně chtěla. (A pak na věci s Sherlockem s Doctorem Who, snad se nebudu muset půlit.) Je pravda, že jsem někdy netušila, co od toho čekat, protože všude se zmiňují ty hry, hlavně počítačové, a na ty já vůbec nejsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potter linie je vážně skvělá a mají bohatý program, takže na ní se můžeš těšit :) Mají i spoustu workshopů, kde se vyrábějí kluběnky, hůlky, masky smrtijedů, a plno dalších věcí, což mě láká ale zatím jsem na žádném nebyla. Jinak nemusíš se bát že by ses nudila, pokud tě nebaví videohry, souběžně běží několik linií a program je na nich od rána do noci, takže určitě to není stavěné na hrách :) I většina přednášek je o knížkách, filmech a seriálech, o hrách minimálně.

      Vymazat
    2. To vyrábění zní skvěle. :) A děkuji, já si právě nebyla jista, takhle to vypadá na mém programu na léto ještě o něco jistěji. :)

      Vymazat
  2. Ach! Závisť! :D Ja tento piatok odchádzam na takýto zraz u nás v Bratislave. Cez leto by som sa rada vydala na Festival Fantázie, ale ešte kto vie ako to vydá. :) Tú atmošku na týchto zrazoch milujem! V živote som nebola obklopená toľkými skvelými ľuďmi. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ta atmosféra je skvělá. Ale je super, že máte i na Slovensku takové akce, protože jet k nám se vyplatí jen na delší akce, a i tak je to náročné. Blíž bys to měla do Brna, tam se taky pravidelně pořádají cony :)

      Vymazat

Každý komentář mě moc potěší a ráda na něj odpovím :)