neděle 12. července 2015

Doba krkavců

Moje druhá volba v rámci společného dobývání edice Pevnost padla na Dobu krkavců od Martiny Šrámkové. Dostala jsem chuť na čáry a kouzla, na něco pohádkového. S tím prvním jsem se trefila, s tím druhým jsem nemohla být víc vedle, protože Doba krkavců je pěkně temná fantasy. No podle názvu knihy jsem to mohla tušit, myšlení si v tu chvíli holt dávalo pohov. Přečetla jsem si totiž kousek ze začátku první povídky (viz první ukázka) a připadalo mi to tak hezky pohádkové.

"Obyčejná venkovská kuchyně s ohništěm v rohu a cibulí zavěšenou pod podvalem. Jen půl tuctu zaprášených knih na polici, netopýr nocující v temném koutku, a vrbové větvičky zastrkané za veřeje v přesně řazených rozestupech svědčily o skutčné práci stařeny."

Doba krkavců obsahuje tři povídky, dvě velmi kratičké (Kapesník pro princeznu, Špatné časy) a jednu ústřední (Doba krkavců), která zabírá většinu knihy. Povídky na sebe volně navazují tak, jak jdou v knize za sebou.

Hlavní postavou celé knihy je bojová vědma Jadwiga, která si někdy nechává říkat Kolčava. Její život je hodně poznamenán minulostí, ke které se Jadwiga často sama vrací, protože jí pořád trápí noční můry týkající se jejího dětství. V Době krkavců je několik úseků, ve kterých se čtenář vrací zpět do její minulosti a postupně se tak dozvídá o jejím dětství. Jadwiga dříve hodně zabíjela pro cizí zájmy, ale už s tím skončila a nechce se k tomu vracet. Ráda by zbytek života strávila mícháním léčivých mastí a lektvarů, a ne jedů jako kdysi. Čehož se jí tak úplně nedaří dosáhnout, protože se dostává do situací, ve kterých musí bojovat, aby zachránila život sobě nebo svým blízkým.

V povídce Kapesník pro princeznu je Jadwiga obviněna z vraždy podkoního. Baronka sice nemá důkazy, ale nelíbí se jí, že se na jejím území objevila nová čarodějnice, tak proč se jí nezbavit tímto způsobem. Co naplat že Jadwiga je nevinná a že zemře další člověk, kterého Jadwiga prokazatelně zabít nemohla. To jí život opravdu nezachrání.

V Době krkavců se Kolčavka setká s přítelkyní z minulosti, s Jusufínou, která ji požádá o pomoc. Kníže Milevoj jí opakovaně nabízí sňatek, aby tak příjemnou cestou získal její území. A pokud Jusufína nebude souhlasit, vezme si její území násilím. Nabídne Jadwiga pomocnou ruku, přestože už nechce zabíjet? A stojí za tím vším opravdu kníže nebo někdo jiný?

V povídce Špatné časy je Kolčavka opět žádaná o pomoc, tentokrát hrabětem Storynem, protože na jeho knížectví někdo seslal kletbu. Že by mocná čarodějka Luccila - Bílý had, se kterou si hrabě chtěl akorát bez závazků užívat? A nejen s ní? Luccila se má za co mstít, ale byla to skutečně ona? Na tyto otázky hledá Storyn odpověď, ale pomůže mu Kolčavka nebo ne, když stále nechce mít se zabíjením nic společného?

 ,,Krkavci..." zamumlala.
,,Cože?" nechápavě na ni pohlédl.
,,Hostina na mršinách," pronesla polohlasem. ,,Takhle to chodilo, co svět světem stál, a takhle to taky vždycky chodit bude. Mrtví se stávají potravou pro živé a jejich země domovem pro další, kteří přijdou po nich."


Mé dojmy z knihy
Jak už jsem psala, Doba krkavců je temná fantasy. Moc takových knih jsem nečetla, možná proto mi kniha až tak nesedla. Příběhy se mi sice líbily, kniha se četla dobře a příběh hezky ubíhal, ale něco mi tam chybělo. Možná špetka humoru nebo poetičtější popisy a vykreslení atmosféry. Tím nemyslím zdlouhavé popisy všeho nebo básnicky vyjádřené oklovávání těl krkavci, snad si rozumíme.

Takže hodnotím knihu průměrně, ani nenadchne, ani neurazí. Při čtení se nudit nebudete, v knize je spousta akce, temných čar a kouzel, hromada mrtvol, pár nechutných scén a samozřejmě nějaký ten sex. A kdo má rád zlé a prohnané elfy, tak si taky přijde na své (jsou vůbec někdy elfové hodní?).
 
Tentokrát focení odnesl kocourek u rodičů :D


4 komentáře:

  1. Skvěle napsáno, tohle totiž zní přesně jako něco pro mě. :-D Já temnou fantasy můžu. A zlé elfy taky.
    Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky temnou fantasy můžu, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju, jsem ráda že moje recenze k něčemu byla a že máte tip na čtení :) Je fakt že o těch pevnostních knížkách se toho nikde moc nedočtete a přitom jsou v nich skvělé příběhy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nechci ti kazit iluze, ale poháídky většinou netopýry a temnými kouty nezačínají.. :D Temnou fantasy mám docela ráda, tak aspoň vím, co zkusit, až zase jednou nebudu mít co číst:) Výborná recenze!

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší a ráda na něj odpovím :)