pátek 27. března 2015

Nejchaotičtější knihkupectví, které znám

Hodně z vás jistě na Slevomatu zaznamenalo 25% slevu do knihkupectví Dobrovský. Hned jsem po ní skočila, přítel měl narozeniny a chtěla jsem udělat radost i sobě. Navštívili jsme prodejnu v obchodním centru Arkády Pankrác. Byla jsem moc zvědavá, jak se to tam od mé poslední návštěvy změnilo. A byla jsem zklamaná, protože je to tam pořád stejně otřesné.

Nejdřív se krátce vrátím k mé první návštěvě. Bylo to také díky 25% slevě ze Slevomatu a jsou to asi dva roky. Byla jsem šokovaná a napsala jsem jim na stránky facebooku. Celkem brzy mi od nich přišla zpráva, kde se omlouvali tím, že nedávno proběhla rekonstrukce, že popisky žánrů ještě nestihly správně rozmístit a kdesi cosi. Nabízeli mi i slevu na příští nákup a že bych to s nima mohla probrat. No dneska celkem lituji, že jsem se jim neozvala, ale říkala jsem si, že pokud dělali rekonstrukci, tak se ten chaos dá pochopit a že to časem spraví.

Před pár dny jsem se tam tedy vydala znovu, a po chvíli mi bylo jasné, že vše zůstalo při starém. Scifi a fantasy literatura smíchaná bez rozmyslu dohromady, o rozdělení na českou a zahraniční ani nemluvě. Chvílemi to sice vypadá, že jsou knihy seřazené aspoň podle autorů nebo podle abecedy, ale ani tímhle způsobem byste konkrétní knihu hledali opravdu hodně dlouho. Mezi knihami od jednoho autora je šoupnutá kniha od autora jiného, knihy jsou na různých místech, ani díly jedné série nemusíte najít u sebe.

No nejlepší budou názorné ukázky, než to tu suše vypisovat. Sice to tu podle abecedy jakžtakž je, ale v jiných regálech to podle abecedy už moc nebylo.

Začneme třeba Martinem. Díly Písně ledu a ohně byly myslím všechny u sebe, následují další Martinovy knihy, scifi povídkové sbírky atd. Ale jak vidíte, mezi knihami od Martina si v klidu hoví Prstenec prozření od Julie Novákové. Česká scifi autorka začínající na N mezi knihami od Martina. Zůstává mi nad tím rozum stát.



Další perličkou jsou knihy od Sapkowského. Na druhé poličce zezhora, bráno zleva máme hardbackového Zaklínače VII, potom knihu od úplně jiného autora, dál Zmiji a nakonec paperbackového Zaklínače IV. Opět kniha od jiného autora vsunutá mezi knihy jednoho autora. A nejhorší je, že všechny díly Zaklínače v paperbacku mají v úplně jiném regálu! A pak úplně jinam dají zbytek jeho knih a čtvrtý díl. No chápete to někdo? A když si vezmu další knihy z blízkosti Zaklínače, tak nalevo od něj je novinka od Šlechty, nechce se mi věřit že od něj mají jen jednu jedinu knihu. Vpravo od Zaklínače je jedna kniha od autora Scalzi, jehož další knihy jsou na další poličce někde na začátku regálu - to by ta jedna kniha opravdu nešla dát na další poličku k ostatním? Ale vzhledem k ostatním chybám je tohle to nejmenší. Ještě tu jdou vidět knihy od Pavla Renčína - na horní poličce je trilogie Městské války, na druhé poličce třetí kniha zleva  Labyrint. Opět knihy od jednoho autora na různých místech.



Poslední ukázka, kde jsou opět knihy od jednoho autora na několika místech. Vlevo dole vidíte dvě knihy od Polanskyho - Léčbu ostrou břitvou a Zítra se bude zabíjet, třetí díl je pak jednak o poličku níž a jednak na poličce úplně nahoře!


A perlička na závěr.


Pokud někdo nezná Stephena Kinga, tak zaprvé napravit, protože jeho knihy jsou skvělé, a za druhé píše převážně horory, tudíž "detektivky" jsou úplně mimo mísu. Detektivky v tomhle regálu vůbe nenajdete, vedle Kinga jsou ještě ke všemu nějaké upířiny. 

Myslím, že jako názorná ukázka to bohatě stačí a už mě chápete proč říkám, že je to strašné a chaotické knihkupectví. Ano, jako knihomol ráda řadím knihy a nejspíš bych přerovnala většinu knihkupectví, ale tohle je přece jen něco jiného. Tohle je opravdu chaos, najít nějakou knihu tady dá opravdu zabrat. A po pár minutách marného hledání vás to začne opravdu štvát a začnete si říkat, že lidi kteří tu pracují u toho snad vůbec nepřemýšlí, nebo spíš že to musí dělat schválně, protože jinak to není možné.

Každopádně pokud nebudu muset a nebudou mít další slevovou akci, tak sem dobrovolně nevkročím. Přitom by to mohlo být tak pěkné knihkupectví, protože mají velký prostor, jsou i dobře zásobení...A jiné pobočky Dobrovského mi tak strašné nepřišly. Ale tohle je noční můra a jediný způsob jak se tu dá nakupovat je buď si o konkrétní knihu rovnou říct na infu, nebo v případě že si člověk chce koupit nějakou knihu, ale je mu jedno od jakého autora a z jakého žánru, prostě co mu padne do oka.

Byli jste v tomhle knihkupectví někdy? Nebo znáte jiné chaotické knihkupectví, kam je lepší nechodit? :)








9 komentářů:

  1. King je vylozene hotovej pisatel detektivek :DD

    OdpovědětVymazat
  2. U nás v Pardubicích v Afi Paláci je to v pohodě... i když je pravda, že někdy tam v oddělení pro mládež jsou různé díly série na jiných místech... pořád ale blízko u sebe.

    OdpovědětVymazat
  3. V Ostravě je to podobné, sice jsem fantasy a scifi nějak dalece nezkoumala, ale jednak jsou na dvou místech (takové ty "pro ženské" jsou zvlášť) a když jsem tam cosi hledala, tak mi to zabralo pěkně dlouho a stejně jsem tu knihu nenašla. Zahraniční literatura mi dokonce přišla, že je řazená podle abecedy, ovšem pozpátku - hezky zprava doleva a zezdola nahoru. A kromě toho za mnou vždycky hned začne někdo slídit. Nemám to tam ráda :D

    OdpovědětVymazat
  4. ja popravde jsem jejich system nepochytila vubec, vzdycky tam chvili chodim, koukam po vsem a nakonec se jdu vzdycky zeptat... :-D

    OdpovědětVymazat
  5. no tak to je hodne mazec tohle :-D :-D puvodne jsem si rikala, schvalne jestli me ten clanek prekvapi a jo, povedlo se :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem nezklamala :D Je to síla no :D

      Vymazat
  6. Tam jsem byla zrovna dnes. Literaturu pro děti snad mají prolezlou úplně všude mezi dalšími žánry. Fakt ti řeknu, že s každou mojí další návštěvou se tam člověk orientuje hůře a hůře. :/

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší a ráda na něj odpovím :)